Beeldhouwen en boetseren

Je leert vorm te geven aan verschillende materialen: o.a. steen, klei, was, metaal, hout, cement of een combinatie daarvan. De deelnemers zijn heel verschillend wat betreft ervaring en niveau en daarom is de begeleiding altijd gericht op het individu. De docenten dragen hun vakkennis over, leren (nieuwe) technieken aan, brainstormen over nieuwe ideeën en technieken, denken mee om je eigen vormgeving en vormentaal op gang te brengen of te verdiepen.
Beide docenten bespreken regelmatig aan de hand van kunstboeken een thema. Deze thema's kunnen je inspireren bij je eigen beeldend werk en bovendien krijg je een steeds bredere kijk op kunst.
Door het jaar heen zijn er leuke extra activiteiten zoals excursies naar musea, buitententoonstellingen en atelierbezoek bij kunstenaars.

Anjeliek Blaauw

Dinsdag 13.00-15.30; Woensdag 9.30-12.00 en 13.00-15.30; Donderdag 19.30-22.00

Tijdens mijn lessen bedenk je zelf wat je gaat maken. Daarbij help ik je natuurlijk wel met brainstormen en probeer ik te ontdekken wat je mooi vindt, wat je interesses zijn. Cursisten volgen mijn lessen, maar eigenlijk volg ik vooral de cursist. Ik geef aanwijzingen, oplossingen die bij jouw beeldend werk passen.

Conny Koster

Maandag 9.30-12.00; Dinsdag 9.30-12.00; 19.30-22.00

De begeleiding wat betreft techniek en vaardigheden is gericht op de persoon. Aan de hand van boeken, verhalen, discussies n.a.v. kunstuitspraken en besprekingen van (kunst) werken ontvang je informatie die je eigen vormgeving prikkelt en verdiept.

 

Keramiek

In het brede vakgebied van de keramiek komen alle technieken aan bod, afhankelijk van de specialisatie van de docent: werken met klei en porselein, handvormen, draaien en Raku, werken met gietklei. Alle materialen en benodigde apparatuur zijn aanwezig. De KWA beschikt in de tuin ook over een uitstekende accommodatie voor de techniek van het Raku-stoken.
Alle keramiekcursussen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden. Je voert een aantal opdrachten uit om je de basistechnieken eigen te maken, waarbij je de mogelijkheden van het materiaal ontdekt. Hierdoor ontdekken beginners de verschillende technieken en gevorderden krijgen begeleiding naar behoefte, zowel technisch als op vormgevend vlak. Er wordt gewerkt naar opdrachten of thema’s, waarbij ieder vrij is om hier wel of niet aan deel te nemen.

Marga Knaven

Woensdag 19.30-22.00; Vrijdag 9.30-12.00

In de keramieklessen werk je zowel met klei als met porselein. Deze materialen ga je onderzoeken. Met gericht individueel advies gaan we experimenteren en spelen. Door toevoeging van engobes, glazuren en pigmenten worden de werken gekleurd. Samen onderzoeken we je persoonlijke beeldtaal, die aansluit bij je interesses en ontwikkelingsfase.

 

Tekenen en schilderen

Ontdek of schilderen dan wel tekenen iets voor jou is. Wellicht heb je vroeger geschilderd of getekend en wil je dit weer oppakken. Ook kun je je bekwamen in nieuwe technieken en materialen en je verdiepen in verschillende thema’s of onderwerpen.
Je kunt schilderen met acryl-, aquarel- of olieverf, met als uitgangspunt een techniek, onderwerp of thema, figuratief of abstract, zowel als beginner en als gevorderde.
De docenten reiken thema’s of onderwerpen aan. De begeleiding is persoonlijk, afgestemd op je eigen niveau en ontwikkelingsproces. Je leert de mogelijkheden kennen van alle materialen, verf- en papiersoorten en breidt je eigen mogelijkheden uit.

Annemarie Noorderwerf

Maandag 9.30-12.00; Woensdag 13.00-15.30

Ik wil mensen beter leren kijken naar wat ze zien in de natuur, om het te verbeelden in schilderijen. Ze begeleiden in hun eigen stijl: wat vinden zij belangrijk, wat willen zij? Hoe krijg je dat er uit, wat al in ze zit, om ze daar bewust van te laten worden en daarop door te gaan.

Jos van Gessel

Maandag 13:00-15:30

Je leert omgaan met de specifieke kwaliteiten en mogelijkheden van aquarel- en acrylverf en leert deze naar eigen hand te zetten. Maandelijks wordt een thema aangeboden maar het is ook mogelijk om met een eigen onderwerp aan de slag te gaan. De begeleiding is persoonlijk en inspirerend, zodat je op zoek kunt gaan naar een eigen vormentaal.

Jos van Gessel

Woensdag 9:30-12:00

Tijdens dit dagdeel worden de meest uiteenlopende tekenmaterialen en technieken aangeboden. Ook is het mogelijk om te schilderen met verf op waterbasis of zelfstandig te werken. Er wordt veel aandacht besteed aan experimentele technieken, waarbij verrassende resultaten ontstaan. Maandelijks wordt een thema aangeboden, maar het is ook mogelijk om met een eigen onderwerp aan de slag te gaan.

Margreet Heinen

Dinsdag 13.00-15.30

In deze les leer je hoe je met de eigenschappen van aquarel en acrylverf om kunt gaan door veel te experimenteren. De experimenten kun je gebruiken om op je eigen wijze bijvoorbeeld een landschap te verbeelden, zowel figuratief als abstract. Elke maand is er een onderwerp of techniek als uitgangspunt om je fantasie te prikkelen, maar je kunt ook met een eigen onderwerp aan de slag gaan

Margreet Heinen

Dinsdag 19.30-22.00; Vrijdag 9.30-12.00

Tijdens de les leer je de vele mogelijkheden van de olie – en acrylverf toe te passen. Ook leer je veel over bijvoorbeeld kleurgebruik, compositie en vorm. Je krijgt gevarieerde opdrachten vanuit de werkelijkheid of de fantasie, zowel abstract als figuratief. Je ontwikkelt al doende je eigen stijl. Als je liever werkt naar aanleiding van je eigen onderwerp of een verftechniek uit wilt diepen dan kan dat ook. Regelmatig zijn er werkbesprekingen

 

Model en portret

Je wordt gestimuleerd om op verschillende manieren het model weer te geven. We werken met zowel mannelijke als vrouwelijke modellen, gekleed en ongekleed. Je kunt in het maandbericht lezen of er een model aanwezig is om een portret te maken of dat er bijvoorbeeld naar aanleiding van verschillende poses wordt gewerkt.
Iedere sessie is verschillend. Je kunt twee uur lang aan een portret werken of aan een gekleed model of naaktmodel dan wel per keer een paar werkstukken maken. Regelmatig wordt ook met korte standen geoefend om de essentie van een houding te leren zien en vast te leggen.
Soms worden bepaalde technieken of materialen speciaal uitgelicht en maak je door middel van opdrachten kennis met een andere werkwijze of een andere manier van kijken. Maar altijd wordt aangesloten bij jouw eigen belangstelling en ontwikkeling.
Papier is op voorraad, teken- en schildermateriaal neem je zelf mee.

Margreet Heinen

Vrijdag 13.30-16.00

Niet alleen de gelijkenis van het model maakt een schilderij of de tekening boeiend, maar vooral de wijze waarop je dat doet. Naast het aanleren van de traditionele manier van werken daag ik je uit om ook te experimenteren met het materiaal en je manier van werken.
Ik  hanteer een vast maandschema: week 1 korte standen; week 2 portret; week 3 naaktmodel; week 4 gekleed model.

Marijke Postma

Maandag 19.30-22.00; Donderdag 9.30-12.00

Elke les is er een (naakt)model aanwezig. We werken met een terugkerende cyclus van 4 lessen: korte naaktstanden, lange naaktstanden, gekleed model en portret. In het maandbericht wordt vermeld welk onderwerp in de les aan bod komt. Materiaal naar eigen keuze of in overleg. Begeleiding op niveau.

 

Portret

In deze sessies besteden we speciaal aandacht aan verschillende standen en houdingen van hoofd en torso, gezichtsexpressies, toonwaarden, kleurgebruik en compositie.
Evenals bij het tekenen en schilderen naar model is gelijkenis met het model het uitgangspunt, maar het gaat ook om het ontwikkelen van een eigen stijl.
Regelmatig besteden we aandacht aan bestaande voorbeelden van portretkunst.

Marijke Postma

Dinsdag 9.30-12.00

 

Grafiek

In de grafiekles kun je een enorme verscheidenheid aan grafische technieken uitproberen. Er wordt in deze les aandacht besteed aan diepdruktechnieken als etsen, aquatint en drogenaald op koper, zink of plastic. Ook komen hoogdruktechnieken als houtsnede en linoleumsnede aan bod. Verder wordt er geëxperimenteerd met kartondruk, sjabloondruk, materiaaldruk, monotype, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos!
De traditionele etstechniek is vervangen door de 'non-toxische' manier van werken; beter voor mens en milieu. Je kunt alles afdrukken met in water oplosbare inkten.

Brechtje Verberne

Woensdag 19.30 - 22.00; Donderdag 13.00-15.30

Ik begeleid je stap voor stap in deze boeiende technieken. Soms geef ik een groepsopdracht, maar de begeleiding is altijd individueel. Het is niet van belang of je al ervaring hebt met grafiek. Instromen is dan ook altijd mogelijk. Tijdens de les bekijken en bespreken we elkaars grafisch werk, zo delen we het enthousiasme en leren veel van elkaar.

 

Extra activiteiten

Naast het vaste programma organiseert de KWA diverse andere activiteiten, zoals eigen exposities, kunstexcursies, bezoek aan andere ateliers en speciale workshops. Daarnaast is er de jaarlijkse ledendag. De KWA is daardoor ook een ontmoetingsplaats. Via een maandbericht, de website en posters houden wij onze leden voortdurend op de hoogte.

Zomeratelier

Tijdens de zomervakantie organiseert de KWA het Zomeratelier. Je kunt in een ontspannen sfeer komen beeldhouwen, boetseren, schilderen of tekenen. Zowel leden als niet-leden zijn dan welkom.

 

knopActiviteiten

knopDocenten

knopWeekrooster