KWA Nieuws

 

Basisworkshops Schilderen/Tekenen en Grafiek bij de KWA

Van maart t/m december verzorgt de KWA leerzame workshops in basistechnieken Schilderen/Tekenen en Grafiek.
Elke eerste zaterdag van de maand met uitzondering van de voorjaars- en zomervakantie, wordt er onder begeleiding van professionele docenten van de KWA een onderwerp uitgediept. Er wordt gewerkt in kleine overzichtelijke groepen van maximaal 12 personen.

Workshopdagen en onderwerpen (zie voor gedetailleerde info hieronder)

2 maart - Schilderen/Tekenen: Perspectief tekenen (Jet Altenburg) VOLGEBOEKT
6 april - Grafiek: Linosnede (Brechtje Verberne)
1 juni - Schilderen/Tekenen: Alla Prima - Bloemstilleven (Hildegard Hamstra)
7 september - Schilderen/Tekenen: Een schilderij opbouwen (Jet Altenburg)
5 oktober - Grafiek: Etsen (Brechtje Verberne)
2 november - Schilderen/Tekenen: Alla Prima - Keuken (Hildegard Hamstra)
7 december – Grafiek: Monotype (Brechtje Verberne)

Gedetailleerde informatie over de inhoud van de verschillende workshops vind je hieronder.

WAAR

De workshops vinden plaats in onze ateliers in het KWA-gebouw aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen.
Tijden: van 10:30 tot 15:00 uur met een half uur lunchpauze. Die lunch dien je zelf mee te brengen, maar voor koffie en thee wordt gezorgd.

KOSTEN

Elke cursusdag kost € 60,- voor leden en € 70,- voor niet leden. Je bent vrij om binnen het gehele cursuspakket je eigen keuze te maken voor workshops op dagen die je schikken. Wil je het hele pakket meemaken (7 lesdagen) dan zijn de kosten € 378,- voor leden en € 441,- voor niet leden.

AANMELDEN

Aanmelden kan bij: Wim Andriesse (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Graag duidelijk aangeven voor welke onderdelen je intekent.

WORKSHOPS

Workshop schilderen perspectief2 maart 2024 – Schilderen/Tekenen - Perspectief tekenen– Jet Altenburg (VOLGEBOEKT)

Deze les bestaat uit een stukje theorie en veel praktijk. We kijken hoe het weergeven van perspectief is ontstaan en naar welke soorten perspectief er zijn. We gaan perspectiefsoorten en verdwijnpunten leren herkennen en vooral aan de slag met het zelf tekenen van 1-, 2-, (en voor de liefhebbers) 3-puntsperspectief. Moeilijk? Welnee. Na vandaag draai je er je hand niet meer voor om.
Meenemen:
• schetspapier A4
• liniaal
• potlood
• bolletje draad
• plakband

Workshop grafiek linosnede6 april 2024 - Grafiek - Linosnede - Brechtje Verberne

Een linosnede geeft je de mogelijkheid om op een sterk grafische manier een prent te maken. Bij het maken van een linosnede guts je een afbeelding uit in een stuk linoleum. In deze workshop werken we vanuit een meegebrachte foto. We kijken hoe je de foto om kan zetten naar het snijwerk op je plaat. Na het snijden drukken we de linosnede zowel met de hand af, als met de pers, beide in een kleine oplage in zwart-wit. Je leert daarbij hoe je de pers goed in moet stellen. Daarna kijken we naar verschillende manieren om een meerkleurendruk in linosnede te maken. Een van deze manieren proberen we kort uit met je reeds gemaakte werk. Na de workshop ken je de basis van het lino snijden in zwart-wit en heb je een beeld van de mogelijkheden van meerkleurendruk. Je gaat naar huis met je zelfgedrukte werk en als je het leuk vindt kun je ook nog met medecursisten afdrukken uitwisselen. Voor linoleum wordt gezorgd.
Meenemen:
• een foto, liefst afgedrukt in grijstinten, op A6 formaat. Kies bijvoorbeeld een foto van een dier, landschap, persoon of stadsgezicht.
• een etui met basisbenodigdheden: potlood, gum, schaar, stanleymesje, etc.
• schetspapier

1 juni 2024 – Schilderen/Tekenen - Alla Prima: schilderen naar de waarneming – Hildegard Hamstra

‘Alla prima’ betekent: bij de eerste poging. Het is een schildertechniek waarbij een nieuwe verflaag wordt toegevoegd op de voorafgaande, nog natte verflagen. Deze techniek wordt ook wel nat-in-nat genoemd. Hiermee wordt het schilderij binnen een relatief korte tijd geschilderd. Het formaat van het canvas/board is klein, omdat het in één sessie wordt geschilderd. Werkend vanuit een eenvoudige set-up ga je vertalen wat je ziet. Het is een basisvaardigheid om vorm, weergave van licht en kleur te begrijpen. Naarmate je meesterschap zich ontwikkelt, wordt spontaan spelen onderdeel van je repertoire. We doen dit in twee sessies, de andere dag is op 2 november.

Eerste sessie: Alla Prima Bloemstilleven

Hierbij is er speciale aandacht voor kleurtheorie en voor het organiseren van je palet. Je leert kleur en waarde in de samenstelling van je schilderij te begrijpen. Het belang van eenvoud en helderheid. Er zal VEEL kleurmenging zijn!
Meenemen:
• een bloem in een vaasje.
• het medium van jouw keuze (olie/gouache of acrylverf) wit, primaire kleuren in een koele en warme variant.
• een klein formaat canvas of board mee, bijvoorbeeld 20x30 cm, of nog kleiner.

7 september 2024 – Schilderen/Tekenen - Een schilderij opbouwen – Jet Altenburg

Voordat er kleur aan een schilderij te pas komt, heb je al veel keuzes gemaakt: welke materialen zijn geschikt en beschikbaar om op te schilderen? Welke soorten kwasten kun je daarvoor gebruiken? Hoe maak je een onderschildering? In deze les lopen we de keuzes langs (materiaalkennis) en gaan we daarna een onderschildering maken.
Meenemen:
• je schildermateriaal waar je normaal mee werkt (acryl,/olie/aquarel, gouache),
• een ondergrond (canvas/board/papier),
• houtskool, potlood, gum, kwasten/penselen.

5 oktober - Grafiek - Etsen – Brechtje Verberne

Etsen is een diepdruktechniek, dat wil zeggen dat de diepgelegen gedeeltes van je etsplaatje worden afgedrukt. In deze workshop gaan we aan de slag met het maken van een lijn-ets. Op een gepolijst zinken plaatje wordt een laag vernis aangebracht waarin met een naald een afbeelding wordt getekend. De getekende lijnen worden geëtst en zullen uiteindelijk als zwarte (of gekleurde) lijnen te zien zijn op je afdruk. Je werkt aan de hand van door de docent meegebrachte natuurobjecten. Je gaat hierbij zeer gedetailleerd en verfijnd te werk; de lijn-ets leent zich hier namelijk erg voor. Naast het voorbereiden, betekenen en etsen van je plaatje leer je hoe je de pers instelt, je afbeelding recht op je papier drukt en hoe je voorkomt dat je vlekken op je werk krijgt. Je leert hoe je je plaatje kan afslaan en welke keuzemogelijkheden er zijn bij het afdrukken. Als laatste worden er voorbeelden getoond van vervolgtechnieken zoals kleurenafdrukken, aquatint en vernis mou. Voor een etsplaatje wordt gezorgd.
Meenemen:
• een etui met basisbenodigdheden: potlood, gum, schaar, stanleymesje, etc.
• schetspapier

2 november 2024 – Schilderen/Tekenen - 2e sessie: Alla prima Keuken – Hildegard Hamstra

In deze sessie gaan we verder met de techniek Alla prima, het schilderen nat-in-nat, (zie hierboven bij de workshop van 1 juni). Er zal veel nadruk worden gelegd op het zien van abstracte basisvormen, het begrijpen van waarden, het observeren van het lichtspel over je onderwerp en de compositie.
Aan de orde komen:
• de keuze en opstelling van het stilleven;
• hoe je een uitgebalanceerd en aangrijpend ontwerp kunt maken;
• de keuze van kleuren en hoe je ze kunt mengen;
• nadenken over penseelstreek en hoe ze worden geplaatst en uitgevoerd;
• hoe je fouten kunt oplossen of hoe je van richting kunt veranderen in je schilderij.
Meenemen
• een object uit je keuken.
• het medium van jouw keuze (olie/gouache of acrylverf) wit, primaire kleuren in een koele en warme variant.
• een klein formaat canvas of board mee, bijvoorbeeld 20x30 cm, of nog kleiner.

7 december 2024 - Grafiek - Monotype – Brechtje Verberne

Monotype betekent dat je maar één dezelfde afdruk kan maken. Er zijn dan ook vele mogelijkheden om een monotype te maken. In deze workshop gaan we daar drie varianten van uitproberen. We starten met een reductietechniek, waarbij je vanaf een met inkt ingerolde plaat een afbeelding wegpoetst. De afdruk wordt sterk contrastrijk. Daarna werk je met de doordrukmethode: op een ingerolde plaat beteken je de achterkant van een papier, waardoor er op de voorkant afgedrukt wordt. Bij de laatste variant beschilder je een plaat en drukt die af. Naast het uitproberen van de verschillende monotypetechnieken leer je hoe je met de pers werkt, welk papier geschikt is en hoe je afdrukken mooi en schoon op je papier krijgt. Daarnaast krijg je inspirerende voorbeelden te zien van andere monotypetechnieken. Wanneer je de hierboven beschreven basistechnieken beheerst, kun je ze al eindeloos variëren. Je kunt ze bovendien combineren met schilderen, tekenen of (andere) grafische technieken.
Meenemen:
• een etui met basisbenodigdheden: potlood, gum, schaar, stanleymesje, etc.
• schetspapier
• inspiratiemateriaal voor het maken van je afbeeldingen zoals foto’s, tekeningen, voorwerpen, o.i.d.

 

Maandbericht maart 2024 vind je hier.

 

knopNieuwsvdM

knopKunstvdM

knopTips